فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 88 (زمستان 1401)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 88 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامعلی معصومی نیا* صفحات 5-33
    مرحوم موسویان در آثار فراوان خود عمده مسایل مورد بانکداری اسلامی و بازار سرمایه اسلامی را بررسی کرده است. در سال‏های اول تحقیق عملکرد بانکداری و بازار سرمایه کشور را با معیارهای اسلامی مغایر می‏دانست. وی قایل بود این سیستم موجود حقیقت ربا را از بین نبرده و در رسیدن به اهداف رشد و عدالت کامیاب نبوده است. در ریشه‏یابی به عواملی همچون صوری‏بودن برخی فعالیت‏ها، ضعف در درک صحیح عقود اسلامی، ضعف در نظارت شرعی‏بودن عملیات بانکی، عدم توزیع مناسب عقود بانکی متناسب با الگوی کسب و کار بانک‏ها و...‏ پرداخت و متناسب با هر عامل در تحقیقات خود راهکارهایی ارایه داد؛ اما به مشکل اصلی یعنی ساختار ربوی و لیبرالی بازار پول و سرمایه نپرداخت. همین امر سبب شد عمده راهکارهایی که برای حل مشکل ارایه داده بود، به‏نوعی سبب تشدید مشکلات گردد. در این مقاله با نقل مستقیم برخی مطالب و تحلیل آن اثبات شده است نتیجه مجموع راهکارها کمک به تقویت حقیقت ربوی بازارهای مالی و حاکمیت یک نظام مالی متناسب با نظام سرمایه داری، آن هم از نوع بد آن یعنی سرمایه‏داری مالی به اسم اسلام است. البته اگر ساختار مطلوب مالی اسلامی طراحی شود، می‏توان از بسیاری از تحقیقات ایشان در یک ساختار درست بهره برد.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، مالی اسلامی، مرحوم موسویان
  • سید هادی عربی*، سعید فراهانی فرد، مهدی خوش اخلاق صفحات 35-61

    خلق پول به عنوان مهم ترین عملکرد بانک‏های تجاری یکی از مباحث پرمناقشه در اقتصاد اسلامی است که با مخالفت برخی فقها و اندیشمندان این حوزه روبه‏ رو شده است. یکی از دلایل اصلی برای مخالفت با خلق پول، تطبیق آن با قاعده اکل مال به باطل است. درآمد نامشروع بانک‏ها از خلق پول، عدم امکان بازگرداندن سپرده ها، خیانت در امانت به جهت امانت‏بودن سپرده ها، مبتنی‎بودن خلق پول بر ربا، نقض حقوق مالکیت و تورم زابودن این پدیده از دلایل ارایه‏ شده برای انطباق خلق پول بر اکل مال به باطل است. این مقاله به روش توصیفی، تحلیل محتوا و اجتهادی به بررسی خلق پول در قالب قاعده اکل مال به باطل می پردازد. نویسندگان با بررسی دلایل ارایه‏شده در مورد نامشروع ‏بودن خلق پول و بررسی تطبیقی آن با قاعده اکل مال به باطل نشان می دهند خلق پول در مسیر سالم آن مصداق اکل مال به باطل نیست. سوء مدیریت خلق پول و عدم رعایت قوانین و استانداردهای حاکم بر سلامت بانکی باعث شبهه حرمت فقهی خلق پول گردیده است و ارتباطی به ماهیت این پدیده ندارد.

    کلیدواژگان: بانک، بانکداری اسلامی، خلق پول، اعتبار، اکل مال به باطل
  • محمد توحیدی*، میثم حامدی صفحات 63-95
    طولانی و زمان بربودن فرایند عرضه اولیه سهام باعث می شود شرکت ها نتوانند از شرایط مناسب بازار برای عرضه اولیه سهام خود استفاده کنند؛ لذا در این پژوهش راهکاری پیشنهاد می شود تا شرکت ها پیش از عرضه اولیه بتوانند از طریق انتشار اوراق قابل تبدیل، تامین مالی کنند. در این پژوهش امکان انتشار این نوع اوراق از منظر مالی، فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش کیفی، از منظر هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. روش گردآوری اطلاعات اسنادی و پرسشنامه است. در این پژوهش برای امکان سنجی حقوقی و فقهی از روش توصیفی تحلیلی و برای امکان سنجی مالی از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شده است.  نمونه آماری پژوهش، 20 نفر از خبرگان مالی هستند که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. نتایج، گویای آن است که اوراق وکالت ساختار مناسب و منعطفی جهت طراحی اوراق قابل تبدیل دارد و ساختار پیشنهادی از نظر فقهی مورد تایید است.  بنا بر نظر خبرگان، ویژگی هایی برای اوراق وکالت قابل تبدیل پیشنهاد شده است که عبارت اند از:  1) تبدیل به سهام به صورت اختیاری؛ 2) زمان تبدیل از زمان عرضه سهام تا سررسید اوراق؛ 3) پرداخت سود به صورت دوره ای یا تجمیعی؛ 4) تبدیل کاملا به صورت سهام یا ترکیبی از وجه نقد و سهام؛ 5) تعیین نرخ تبدیل در زمان انتشار اوراق؛ 6) امکان استفاده هم زمان از دو اختیار خریدوفروش؛ 7) افق زمانی اوراق یک الی سه سال؛ 8) در صورت تغییر مالکیت شرکت، اعمال اختیار فروش برای دارندگان اوراق.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، صکوک، سهام، اوراق قابل تبدیل، عرضه اولیه
  • فرحناز رضایی*، رحیم سیاح، مهدی زمانی صفحات 97-120
    امروزه عقود اسلامی از ابزارهای فقه اقتصادی در جهت تغییر نگرش به تسهیلات بدون ربا بر خلاف بانکداری متعارف یا مرسوم می باشد. با تاکید بر رویه عملی بانک ها و تحلیل اقتصادی حقوق مبتنی بر رویه قضایی نشان‏دهنده این مهم است که بانک عموما در پی آن است میزان معینی از سود را بدون توجه به نتایج واقعی به دست آورد که اشاعه چنین تفکری معامله منعقده را به سوی معامله ربوی با تصور ابهام در توزیع سود میان عامل و بانک سوق می دهد و این تصویر را ایجاد می کند که عمل حقوقی واقع‏شده مورد تایید فقه و قانون مدنی نیست. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی در صدد است ضمن بررسی مفهوم شناسی و معارفه عقد ابضاع در تجهیز و تخصیص منابع پولی بانکداری اسلامی-ایرانی، شاخصه عدم کارایی برخی عقود بر مبنای واقع گرایی را تبیین و شم الفقاهه ناصواب و ناکامی بانکداری بدون ربا در عمل به دلیل درک نادرست از کارکرد و وظایف عقود را تحلیل کند. به نظر می رسد برایند برون‏رفت از این معضل مستلزم ساختارآفرینی در اجرا با محوریت واکاوی ظرفیت های مغفول آیات الاحکام (کنز العرفان) و احکام القرآن (جصاص) با کاربردسازی و فایده انگاری عقد ابضاع در بانکداری بدون ربا  با جبران نارسایی های پدیده کژمنشی به کارایی عقود از طریق ایجاد تسهیلات با تاییدگری موضع فقه اقتصادی و قانون مدنی می باشد.
    کلیدواژگان: عقد ابضاع، بانکداری اسلامی، بانکداری بدون ربا، آیات الاحکام و احکام القرآن
  • سید محمد افقهی*، محمدحسین قوام، مصطفی شهیدی نسب صفحات 121-163

    دسترسی به خدمات مالی همواره از جمله مهم ترین عوامل پیشرفت و آبادانی مطرح شده است. هرچند وضعیت شاخص دسترسی به اعتبار در کشور چندان مناسب نیست، عمده تلاش های صورت گرفته در زمینه تامین مالی خرد نیز با موفقیت کامل همراه نبوده است. پژوهش حاضر به آسیب شناسی وضعیت موجود و طراحی الگوی زنجیره عرضه تامین مالی خرد با هدف افزایش دسترسی به تامین مالی برای افراد و کسب وکارهای خرد خواهد پرداخت. در این مطالعه از روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شد. ابتدا با بهره گیری از تحلیل مضامین اسناد و مصاحبه های خبرگانی به نقد وضعیت شمول مالی در کشور و تجربه های داخلی و خارجی تامین مالی خرد پرداخته شده و چالش های موجود استخراج و تحلیل شد. سپس با کمک خبرگان به طراحی الگوی پیشنهادی پرداخته شد. در ادامه به جهت سنجش اعتبار الگوی طراحی شده در دو بعد کارایی اقتصادی و اثربخشی اجتماعی، از توزیع پرسشنامه میان خبرگان استفاده شده و الگوی حاضر مورد بررسی و  تایید خبرگان قرار گرفت. این مقاله با بهره گیری از پنج حلقه مردم، نهادهای محلی، نهادهای متمرکز، سرمایه گذاران و شورای راهبری، با تمرکز ویژه بر حلقه های مردمی و همچنین توجه ویژه به گزارش دهی و مطالبه گری، علاوه بر افزایش شمول مالی، از اتکای به بانک در تسهیلات تولیدی و مصرفی ضروری خرد کاسته، همیاری اجتماعی را تشویق نموده و با نظام مندنمودن مسیر حمایت های دولتی در زمینه تامین مالی خرد، به تعمیق رابطه مردم و حاکمیت می پردازد. همچنین با تقسیم کار واحدهای محلی و واحدهای متمرکز موجب تخصصی ترشدن فرایندها شده و با معرفی کمیته راهبری تامین مالی خرد سعی در تنظیم رابطه تامین مالی خرد با حاکمیت داشته است.

    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، موسسات تامین مالی خرد غیر بانکی، شمول مالی، تامین مالی مردمی
  • حنظله فندرسکی* صفحات 165-186
    صنعت ساختمان از صنایعی است که نیاز به سرمایه قابل توجهی دارد. تامین آن، یکی از دغدغه های اصلی سازندگان می باشد. عدم تامین بموقع آن موجب تاخیر در اجرای پروژه ها و درنتیجه افزایش بهای تمام‏شده می گردد. از جمله روش های تامین مالی این صنعت، ابزارهای بازار سرمایه مخصوصا صکوک می باشد. علی رغم توسعه ابزارهای مالی اسلامی و استفاده سایر صنایع و بنگاه های اقتصادی، این روش ها هنوز مورد استقبال انبوه سازان قرار نگرفته است. عدم استقبال حتی در خصوص اوراق سفارش ساخت (اوراق خاص این صنعت) نیز وجود دارد. تا کنون پژوهش های قابل توجهی در حوزه مباحث فقهی و حقوقی این ابزار صورت گرفته است؛ اما خلا تحقیقات در خصوص مدل کاربردی و رفع دلایل عدم استقبال آن، محسوس می باشد. یکی از این دلایل، عدم امکان پیش فروش واحدهای مسکونی احداثی پروژه به عنوان یک روش تامین مالی و مدیریت ریسک است. سوال تحقیق درباره امکان استفاده از پیش فروش در اوراق سفارش ساخت توسط بانی می باشد. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از دو عقد سلف و اجاره به شرط تملیک، این محدودیت مرتفع گردد. در این راستا عقود پیشنهادی از جنبه مباحث فقهی و اقتصادی مورد تحلیل قرار گرفته و مزایا و راهکارهای پیشنهادی جهت مدیریت ریسک مدل ها نیز ارایه شده است. نتایج تحقیق حاکی از امکان استفاده از هر دو عقد جهت پیش فروش بر اساس مباحث فقهی و اقتصادی است. البته استفاده از عقد اجاره به شرط تملیک به دلیل پرداخت بهای واحد در قالب اقساط اجاره، روش مطلوب تری بوده، حداکثر انطباق با عرف این صنعت را دارد.
    کلیدواژگان: ابزارهای تامین مالی اسلامی، صکوک، اوراق سفارش ساخت، پیش فروش، اجاره به شرط تملیک، املاک و مستغلات
|
  • Gholamali Masouminia * Pages 5-33
    In his many works, the late Mousaviyan has examined the main issues of Islamic banking and Islamic capital market. In the first years of research, he found the country's banking and capital market performance to be inconsistent with Islamic standards. He believed that this existing system has not eliminated the truth of usury and has not been successful in achieving the goals of growth and justice. In rooting to factors such as the formality of some activities, weakness in the correct understanding of Islamic contracts, weakness in monitoring the Shariah of bank operations, lack of proper distribution of bank contracts in accordance with the business model of banks, etc., payment and according to each factor in research He offered solutions, but he did not address the main problem, i.e., the usurious and liberal structure of the money and capital market. This caused most of the solutions provided to solve the problem to aggravate the problems. In this article, by directly quoting some material and analyzing it, it has been proven that the result of all the solutions is to help strengthen the truth of usury in the financial markets and the governance of a financial system in accordance with the capitalist system, which is also of its bad type, i.e., financial capitalism in the name of Islam. Of course, if the desired structure of Islamic finance is designed, many of his researches can be used in a proper structure.
    Keywords: Financial Markets, Islamic Finance, Late Mousaviyan
  • Hadi Arabi *, Saeed Farahani, Mahdi Khoshakhlagh Pages 35-61

    Money creation as the most important function of commercial banks is one of the most controversial issues in Islamic economics. This banking process has been opposed by some jurists and Islamic economists. One of the most important reasons for opposing the money creation process is that this process cause falsehood and incorrect possession of property (akl mal bialbatil). Examining the conformity of money creation with the rule of akl mal bialbatil, the paper considers jurisprudential legitimacy of money creation. Illegal income of banks from money creation, impossibility to return deposits, betrayal of trust, being based the creation of money on usury, violation of property rights and inflation are opponent's reasons that are given for adapting the creation of money to akl mal bialbatil rule. The paper tries to show if the process would be under proper governance and in accordance with specified laws and standards, the money creation will be legitimate. However, some performance of Iranian banks makes money creation an example of this rule. What raises the suspicion of illegitimacy is lack of law compliance and soundness standards of banking activity.

    Keywords: Bank, Islamic bank, Money Creation, Credit, Akl mal bialbatil
  • Mohammad Tohidi *, Meisam Hamedi Pages 63-95
    The long and time-consuming process of the initial offering of shares makes companies unable to use the appropriate market conditions for the initial offering of their shares; Therefore, a solution is suggested in this research, so that companies can finance themselves before the initial offering of their shares, through the issuance of convertible sukuk. In this research, the possibility of issuing pre-ipo sukuk r is examined from the financial, jurisprudential and legal perspective. This is qualitative research, which is a descriptive survey from the point of view of the applied goal and from the point of view of the method of data collection. The method of collecting information in this research is documentary and questionnaire. In this research, the descriptive analytical method was used to analyze the legal and jurisprudential aspects, and the descriptive survey method was used for financial feasibility. The statistical sample of the research is 20 financial experts who were selected purposefully. The results show that the power of attorney has a suitable and flexible structure for the design of convertible bonds and the proposed structure is approved in jurisprudence. According to experts, the proposed structure of convertible power of attorney bonds is proposed as follows: (1) optional conversion into shares (2) conversion time from the time of stock offering to the maturity of the bonds (3) periodic or cumulative interest payment (4) conversion Completely in the form of shares or a combination of cash and shares (5) determining the conversion rate at the time of issuing the bonds (6) the possibility of simultaneously using two buying and selling options (7) the time horizon of the bonds is one to three years (8) in case of a change of ownership The company exercises the put option for bondholders.
    Keywords: Islamic financial securities, sukuk, stock, convertible bonds, initial public offering
  • Farahnaz Rezaei *, Rahim Sayah, Mehdi Zamani Pages 97-120
    Today, Islamic contracts are one of the tools of economic jurisprudence in order to change the attitude towards interest-free facilities, as opposed to conventional banking. Emphasizing on the practical procedure of banks and the economic analysis of the rights based on judicial practice, it is important that the bank generally seeks to obtain a certain amount of profit regardless of the actual results, that the spread of such a thought of the concluded transaction towards the usurious transaction. It creates ambiguity in the distribution of profits between the agent and the bank and creates the image that the actual legal act is not approved by jurisprudence and civil law.Johesh aims to use a descriptive-analytical method to examine the concept and introduction of the contract of goods in equipping and allocating financial resources of Islamic-Iranian banking, to explain the ineffectiveness of some contracts based on realism, and to explain the incorrect jurisprudence and the failure of usury-free banking in practice due to Analyze the misunderstanding of the functions and duties of contracts. As a result, it seems that the way out of this problem requires structuring in the implementation, focusing on the analysis of the neglected capacities of the verses of the Qur'an (Kanzal-Irfan) and the rules of the Qur'an (Jisas) with the application and usefulness of the contract of goods in usury-free banking by compensating for the shortcomings of the phenomenon of curtailing the effectiveness of contracts. Through the creation of facilities, it is a confirmation of the position of economic jurisprudence and civil law.
    Keywords: Asset contract banking facilities, Islamic Banking, Interest-free banking, Ayat Al-Ahkam
  • Seyyed Mohammad Afghahi *, MOHAMMADHOSEIN GHAVAM, Mostafa Shahidinasab Pages 121-163

    Access to financial services is one of the most important factors for progress and development. The basic indicators of financial inclusion (access to banks and service points) are appropriate in Iran, but the status of the credit access index is still not very good and the efforts made in the field of microfinance have not been completely successful. Resolving these issues requires a systematic look at microfinance supply and related institutions and activities. The problem of the present study is the pathology of the country's micro-financing supply and the design of the Islamic micro-financing supply chain model. This research has used a mixed-method (qualitative and quantitative). First, using the analysis of the contents of documents and expert interviews, the financial inclusion situation in the country and domestic and foreign efforts in microfinance were reviewed and the challenges in the microfinance supply sector were analyzed. Then, using the opinions of experts, the model of the supply chain of microfinance in the country was designed. Then, in order to assess the validity of the designed model in terms of economic efficiency and social effectiveness, a questionnaire was distributed among the experts, and the proposed model was reviewed and approved by the experts. The proposed model, using five circles of people, local institutions, centralized institutions, investors, and the Steering Council, with a special focus on popular circles, encourages social cooperation and by systematizing the path of government support in the field of micro-financing, deepens the relationship between people and the government pays. Also, dividing the work between local units and centralized units has caused more specialized affairs in the field of micro-financing and by introducing the microfinance steering committee, it has tried to regulate the relationship between microfinance and governance.

    Keywords: Islamic micro-finance, micro-credits, social assistance, financial inclusion, people-based finance
  • Hanzaleh Fendereski * Pages 165-186
    The construction industry is one of the industries that requires significant capital. Funding is one of the main concerns of builders. Failure to provide it on time causes delays in the implementation of projects and as a result increases the cost. Among the financing methods of this industry are capital market instruments, especially sukuk. Despite the development of Islamic financial instrument and the use of other industries and economic enterprises, these methods have not yet been welcomed by manufacturers. There is a lack of acceptance even regarding istisna bond. So far, significant researches have been conducted in the field of jurisprudence and legal issues of this tool, but the research gap regarding the practical model and the reasons for its lack of acceptance is noticeable. One of these reasons is the impossibility of pre-selling the residential units of the project as a method of financing and risk management. The research question is about the possibility of using pre-sale in istisna bonds made by the founder. In this research, an attempt has been made to overcome this limitation by using two contracts of Salam and ijarah. In this regard, the proposed contracts have been analyzed from the aspect of jurisprudence and economic issues, and the advantages and suggested solutions for risk management of the models have also been presented. The results of the research indicate the possibility of using both contracts for pre-sale based on jurisprudence and economics. Of course, using an ijarah due to the payment of the unit price in the form of rent installments is a more desirable method and has the maximum compliance with the custom of this industry.
    Keywords: Islamic financing instrument, sukuk, Istisna Bond, Pre-sale, Ijarah, Real estate